söndag 27 januari 2013

Slöjdsalarna på webbenVisste ni att vi har en slöjdblogg? Den heter Slöjdsalarna på Växthuset och adressen är www.slojdsalarna.se. Vi har under hösten byggt på den och nu kan den börja användas. På bloggen under fliken Trä och metall hittar ni färdiga korgar som slöjdgrupperna som hade Trä- och metall under hösten har gjort. Några bilder saknas och kommer att kompletetteras inom kort.

På bloggen Slöjdsalarna på Växthuset har vi också en flik som heter Instruktionsfilmer. Där hittar ni en film om att tvätta penslar som Jordejordegubb och Sarre har varit med och gjort. Filmen finns också här nedan i inlägget.
Några elever från femman har varit med och gjort en trailer om de verktyg vi använder i slöjduppgiften Datavirus. Den finns under fliken slöjdord på Slöjdsalarna på Växthuset. Ett av målen i slöjd är att kunna slöjdspecifika ord. Det betyder att man ska kunna vad de olika verktygen och teknikerna heter. Under fliken slöjdord hittar ni aktuella slöjdord. Än så länge finns det bara för trä- och metall, men vi kommer att bygga vidare på sidan så småningom.torsdag 24 januari 2013

Läxor i matematik v 5 - 9

Läxorna är från onsdag till fredag

Vecka 5: Sammanfattning och repetition av avsnitt Tabeller och diagram, s 152 och s 158
Vecka 6: Arbetsblad om tid
Vecka 7: Arbetsblad om klockan
Vecka 8: Sportlov, ingen läxa
Vecka 9: Arbetsblad om tidtabell

Engelska läxor vecka 5-10

Läxorna är från tisdag till tisdag. Kom ihåg att böckerna ska vara i skolan på onsdag/torsdagar.
Vecka 5
Textbook: Unit 5 My cat page 37. Glosor: page 37, kunna stava och översätta. Kunna skriva meningar om 3-5 av glosorna.
Vecka 6
Textbook: Unit 6 Rob and Donna page 38-39. Glosor: page 38-39, välj 10 valfria glosor att kunna stava och översätta. Kunna skriva meningar om 3-5 av glosorna.
Vecka 7
Textbook: Unit 7 Weather and Seasons page 44-45. Glosor: page 44-45, välj 10 valfria glosor att kunna stava och översätta. Kunna skriva meningar om 3-5 av glosorna.
Vecka 9
Textbook: Unit 7 Which season is the best? page 46-47. Glosor: page 46-47, välj 10 valfria glosor att kunna stava och översätta. Kunna skriva meningar om 3-5 av glosorna.
Vecka 10
Textbook: Unit 7 Weather and Seasons page 48-49. Glosor: page 48, kunna stava och översätta. Kunna skriva meningar om 3-5 av glosorna.

Södra Samspelen

Södra Samspelen januari 2013 on PhotoPeach

Att göra lerskålar med ringmetoden är en mångtusenårig teknik som vi prövat i skolan.

Gör en lerskål i ringteknik on PhotoPeach

lördag 19 januari 2013

Läxor

 Engelska läxan ges på tisdagar och redovisas på tisdag veckan därpå. Eleverna ska läsa och översätta en text i textboken Happy och öva på glosorna till avsnittet.                     Läxa till tisdag i vecka 5 är sidan 37, kapitel 6 i Happy.

 Matematikläxan ges på onsdag och lämnas på fredag.
Läxa onsdag - fredag i v 4: Läs sammanfattningen av kap. 4 på sidan 131 och gör repetitionen av kap. 4 på sidan 157 i MatteBorgen.

 Läsläxan: Eleverna ska läsa minst 15 min varje dag eller 30 min varannan dag. När de har läst klart sin bok gör de en ”bokpresentation”, d v s de skriver ett par sidor om sin bok och gör sedan en muntlig presentation för övriga elever i klassen.
”Göra-klart-läxor” får eleverna när de inte hunnit med arbetet på lektionen. Dessa läxor är oftast från dag till dag och är både i svenska och i matematik.

Södra Samspelen

På onsdag den 23 januari är det en gemensam friluftsdag för alla i årskurs 4 i södra skolområdet. Vi samlas i klassrummen som vanligt klockan 8.15 och promenerar sedan till Valsätraskolan. Där är det aktiviteter klockan 9.00-13.30. Därefter går vi tillbaka till Växthuset och avslutar skoldagen.

Kom ihåg:

Varma kläder, gärna extra sockor och vantar i ryggsäcken, sittunderlag, extra frukt, smörgås och gärna varm dryck. Till lunch grillar vi korv tillsammans.

Kristina och Inger

tisdag 15 januari 2013

Tjugondag Knut

I söndags var det Tjugondag Knut. Vet ni vad det betyder?

Tjugondag Knut firas 13 dagar efter jul och då brukar man städa undan julen. Enligt tradition har man en så kallad julgransplundring. Man tar undan julprydnader, tar ut granen och äter upp sitt pepparkakshus.

Vi har även haft Tjugondag Knut här på vår blogg och plockat bort våra fina tomteluvor som Dedde och Elsifer gjorde.

Jultoplist

Firade ni Tjugondag Knut? Hur brukar ni då fira?

onsdag 9 januari 2013

Mobiler i skolan?

Här är ett klipp från svt Nyheter från 11 oktober 2012 om mobiler i skolan:

[caption id="attachment_728" align="alignleft" width="300"]bild av filmklipp klippet är inte längre tillgängligt[/caption]

 

 

 

 

 

 

Vad tycker ni? Ska man få använda mobiler på lektioner? Är det en hjälp eller stör det? Passar det med vår värdegrund?

Tänk på och använd er av det vi lärt oss om kvalitativa kommentarer när ni kommenterar.

Lathund för kvalitativa kommentarer, by Elisabet Jagell CC by-nc

 

 

 

Lathund för kvalitativa kommentarer, by Elisabet Jagell, CC by-nc

Vi repeterar kommentera mera!

Kommer ni ihåg att vi innan jul pratade om och övade oss i att kommentera på bloggar?

Nu ska vi repetera och ni ska få testa själva!

Gott nytt år!

Pastaängel

 

Den här fina prydnadsängeln har Gurra gjort.

Den är till största del gjord av pasta!